Grote Schoonmaak Onderwater
Tussen de pilaren met prachtig koraal willen wij een gezonde oceaan en geen plastic.
Aangekomen op Curaçao heb ik rondgevraagd wat er wordt gedaan op het eiland om de oceaan te beschermen. Ik kreeg de tip om contact op te nemen met Hans Pleij, de eigenaar van CURious2DIVE. Hij heeft vele projecten lopen om de oceaan te beschermen. Zoals de opvang van gewonde schildpadden, de opzet van een koraaltuin en het houden van Clean Up Dives.
De grote pijp voor de duikschool van CURious2DIVE maakt meteen duidelijk hoe belangrijk zij het vinden om mensen bewust te maken over het afval in de oceaan. In deze grote pijp wordt het afval verzameld dat opgehaald is tijdens het duiken.
Hans vertelt: “Het is belangrijk om de bevolking bewust te maken van hun rol in het voorkomen van afval. Wij willen met name jongeren leren dat ze het afval niet in de natuur moeten gooien maar op de juiste manier kunnen verzamelen.”
Als het afval op het land onder controle is, dan zal het afval in het water volgen.
Hans geeft lezingen op scholen waarbij hij leerlingen informeert om op de juiste manier met afval om te gaan. Daarbij zoekt hij ook vrijwilligers voor de jaarlijks kick off van de Clean Up Dives.
Met zijn duikschool heeft Hans zich vanaf het begin ingezet om de oceaan schoon te houden door op eigen initiatief Clean Up Dives te houden. Inmiddels hebben meer duikscholen op Curaçao dit goede voorbeeld overgenomen. Via de organisatie Project Aware hebben vele duikscholen een eigen duikspot geadopteerd, waar ze elke maand een Clean Up Dive organiseren.
CURious2Dive heeft de duiklocatie ‘Tugboat’ geadopteerd, waar men één keer per maand een Clean Up Dive uitvoert. Vrijwilligers verzamelen het afval uit de oceaan. Zowel locale mensen als toeristen helpen mee. De duikflessen worden gefinancierd door de duikschool.
Alle informatie over het gevonden afval wordt doorgestuurd naar Project Aware, dat data verzamelt van duikscholen over de hele wereld. Op deze manier kan men goed onderzoeken waar het afval vandaan komt en hoe dit het beste voorkomen kan worden.
Dankzij de informatie die wordt verzameld door duikscholen zoals CURious2Dive en andere organisaties zijn we tot een paar schrikbarende feiten gekomen.
· Elk jaar gaan er 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee
· 80% van het afval uit de zee bestaat uit plastic
· Per jaar komt er 8 miljoen ton plastic in de oceanen terecht
· We produceren 300 miljoen ton plastic per jaar
· Als we op dezelfde blijven omgaan met plastic, zal in 2050 het gewicht aan plastic in de zee hoger zijn dan het gewicht aan vissen.
Dankzij de inzet van deze enthousiaste mensen heb ik dit mooie project kunnen uitvoeren.
- Model : Gwen Werner
- Underwater Photographer: Noustha Koeckhoven
- Safety diver : Hans Pleij
- All around help : Bryan Rolfe
- Dive center: CURious2DIVE, Curaçao
- Borrow dress : Leila Marchena
- Music: Michiel van Bokhorst
Tijdens een Clean Up Dive wordt normaal gesproken al het afval uit de oceaan gehaald. Voor deze photoshoot moesten we het tijdelijk terug in de oceaan hangen.
Het voelde heel tegenstrijdig om afval in zee te hangen.
Van tevoren hebben we al het afval aan elkaar geknoopt met visdraad, om te zorgen dat het niet zou wegdrijven in het water. Het afval op de foto is gevonden aan de kustlijn en tijdens Clean Up Dives. De collectie bevat plastic tasjes, wegwerp bestek, plastic bierhouders, drinkflesjes, stukken touw etc.Van tevoren hebben we al het afval aan elkaar geknoopt met visdraad, om te zorgen dat het niet zou wegdrijven in het water. Het afval op de foto is gevonden aan de kustlijn en tijdens Clean Up Dives. De collectie bevat plastic tasjes, wegwerp bestek, plastic bierhouders, drinkflesjes, stukken touw etc.
Via Leila, een bewoonster van Curaçao, kon ik een jurk lenen waarop inktvlekken aangebracht zijn, die staan symbool voor de vervuiling van de zee.
Alle handgebaren die bij de photoshoot van pas komen werden van te voren goed besproken, aangezien we onder water niet meer met elkaar kunnen praten.
Als locatie hebben we de pier vlak naast de duiklocatie de ‘Tugboat’ gekozen. Op de pilaren van de pier groeit prachtig koraal.
Onder de pier stond een sterke stroming. Hierdoor moest het plastic stevig worden vastgezet met visdraad. Voor Gwen, het model, was de stroming ook lastig. Het was een lange jurk met meerdere lagen stof, die heel zwaar werd onder water. Het was vrijwel onmogelijk voor haar om op dezelfde plek te blijven staan.
Tussen het poseren door kon het model weer op adem komen via de octopus van de veiligheidsduiker. Hierbij kon ze haar duikbril opzetten. Zo konden we onderwater communiceren met gebarentaal of door aanwijzingen op de onderwater-lei te schrijven.
We wilden natuurlijk niets in de oceaan achterlaten. Dus moest na afloop al het afval weer meegenomen worden.
Natuurlijk was hiermee het werk voor mij nog niet afgelopen. Ik had vele beelden geschoten tijdens de photoshoot. Hieruit moest het mooiste beeld gekozen worden. Er zijn vele dingen die je niet kunt ‘sturen’ onderwater. Zoals de jurk die de verkeerde kant op zwiert, haren die voor het gezicht gaan hangen of het plastic dat niet perfect op zijn plaats blijft. De kunst is het vinden van een beeld waarbij al deze elementen mooi samenvallen.
Iedereen kan op zijn of haar eigen manier helpen om het afvalprobleem kleiner te maken. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een Clean Up Dive en vooral ook door minder wegwerp plastic te gebruiken. Alle kleine beetjes helpen!