De Succesvolle Koraal Kweektuin

onderwater fotoshoot koraal tuin

Mijn project is gestart in Bonaire. Hier heb ik 3 jaar geleden bij WannaDive mijn Open Water duikbrevet gehaald. Ik wist dat ze altijd zorgvuldig omgaan met alles wat leeft onderwater. Ze hebben al veel projecten gedaan en sinds tweeënhalf jaar beheren zij een koraaltuin.

De Koraaltuin van WannaDive

Algen, tropische stormen en de verwarming van het water hebben de Carribische koralen beschadigd. Duikers helpen om de koralen sneller te laten herstellen. Met name de harde koralen zijn geraakt. Juist deze koralen, die voornamelijk in het ondiepe water groeien, zijn belangrijk. Ze beschermen niet alleen de kust maar dienen ook als kraamkamer voor het hele rif. Het ontbreken van deze koralen is een zware aanslag voor de visstand.

WannaDive eigenaar Bart Snelder vertelt enthousiast over de koraaltuin: “Onze kweekmethode is ideaal om juist deze harde koralen versneld te laten groeien. We helpen de natuur een handje om zich sneller te herstellen.”

In samenwerking met de stichting Coral Restoration Foundation hebben verschillende duikscholen elk zo’n tuin opgezet. Deze tuinen liggen vaak op plaatsen waar het koraal zwaar beschadigd is. Bart verteld: “Zo heeft WannaDive ook een eigen koraaltuin onder beheer. We onderhouden de tuin helemaal zelf, maar uiteraard overleggen we nog veel met de stichting over de beste aanpak.”

Het onderhoud aan de tuin is vrij simpel maar wel heel arbeidsintensief. Drie à vier keer per week moeten er voor enkele uren per keer naar de koraaltuin gedoken worden. De koraalstekjes zijn kwetsbaar daarom moet alles schoon gehouden worden. Het moet vrij zijn van parasieten, watervlooien, waterwormen, algen en krabbetjes. Op deze wijze groeien de koraalstekjes snel. Eenmaal groot genoeg worden de stekjes op een rek geplaatst. Uiteindelijk worden de stekjes op het rif geplakt met een speciaal epoxy.

Bart vervolgt: “De koraaltuinen worden gefinancierd door giften en de opbrengsten van cursussen en opleidingen die WannaDive geeft. De mensen die hun duikbrevet halen worden vaak ook vrijwilliger om de koraaltuinen te helpen onderhouden”

Inmiddels hebben de koraaltuinen zich ook al zelfstandig voortgeplant, een succesvol teken!’ 

Het verhaal van Bart maakte mij enthousiast om de koraaltuin als onderwerp voor de onderwater photoshoot te gebruiken. De koraaltuin ziet er prachtig uit en het is een goede locatie voor een leuke photoshoot. De installatie is een vrij simpel bouwsel dat is verankerd in de grond en overeind gehouden wordt door boeien. Hier worden kleine stukjes koraal aan gehangen.

team

Dankzij de inzet van enthousiaste mensen heb ik deze foto kunnen maken. 

  • Model: Emma van der Veen
  • Underwater photographer: Noustha Koeckhoven
  • Safety diver: Jullian Baker Echavarria
  • Bubble maker: Norman van Holst
  • Backstage video: Bryan Rolfe en Tamanaé Vargas – Salazar
  • Dive center: Wannadive, Bonaire
  • Music: Michiel van Bokhorst
Bespreking vooraf. Van links naar rechts: Norman, Jullian, Noustha, Emma

In de foto wilde ik de zorg voor de koraaltuin met een grappige twist weergeven. Normaal onderhoud je een tuin door water te geven met een gieter. Natuurlijk heeft het koraal onderwater al genoeg water. Daarom komt er in dit geval geen water uit de gieter maar luchtbellen.

De koraaltuin ligt op een diepte van 4 meter. Het is heel belangrijk dat het model zich comfortabel voelt onder water. Dit omdat ze zonder duikuitrusting en duikbril moest poseren. Gelukkig heeft Emma al jaren duikervaring, waardoor dit geen probleem was.

Aanbrengen van waterproof make-up en mooi invlechten van de haren

Van tevoren moesten we alles goed bespreken aangezien we onderwater niet meer met elkaar kunnen praten. Onderwater kon ik alleen communiceren met gebarentaal of door aanwijzingen op de onderwaterlei te schrijven. De taken werden verdeeld.

Julian, de veiligheidsduiker, zorgde voor de luchttoevoer voor het model. Hij droeg een extra duikfles waarop een lange slang voor de regulator bevestigd was. Via gebarentaal gaf Emma aan wanneer ze lucht nodig had.

Tussen de poses door zette Emma haar duikbril weer op zodat ze de rest van het team kon zien. Op dat moment overlegden we zodat ze wist wat ze moest doen voor de volgende ronde.
Ondertussen zorgde Norman ervoor dat er via een tuinslang continu luchtbellen uit de gieter kwamen.

Communicatie via de onderwaterlei: ”Heb je meer lood nodig ?“

Aangezien het voor bijna iedereen nieuw was om een onderwater photoshoot te doen deden we alles stapje voor stapje. Eerst Emma laten wennen aan het poseren zonder luchttoevoer. Zodra de poses helemaal onder controle waren voegden we de luchtslang voor de bubbels uit de gieter toe.

Tijdens de photoshoot filmde Bryan (op de eerste dag) en Tama (op de tweede dag) de photoshoot om mooie backstage video’s te maken. De video staat onderaan dit artikel. 

backstage video

Op de eerste dag ging er helaas iets mis met mijn camera waardoor we de photoshoot moesten afbreken. Gelukkig was het team enthousiast genoeg om het op een andere dag nog een keer te proberen.
Bij de tweede poging konden we een aantal punten verbeteren. Ik had een langere tuinslang aangeschaft waardoor de ‘luchtbellen maker’ en de ‘veiligheidsduiker’ niet meer op elkaars lip hoefden te zitten. Ook wilde ik de foto nu vanaf een andere kant nemen, zodat de achtergelegen zandhelling minder in zicht zou zijn.
Deze tweede ronde liep gelukkig soepel. Iedereen wist al goed wat de taken waren waardoor er weinig uitleg nodig was. Er werd nog wat gespeeld met verschillende effecten. Zoals zand opgooien achter het model. Uiteindelijk heb ik toch de foto zonder zand gekozen aangezien dit een rustiger beeld geeft.

opstuivend zand

Na de photoshoot was voor mij het werk nog niet afgelopen. Het was heel moeilijk om uit alle beelden de beste te kiezen aangezien er zo veel moois tussen zat. De mooiste foto heb ik gecorrigeerd met photoshop: wegwerken van hulpattributen zoals de tuinslang die uit de gieter hing en de kleurcorrecties, met name verwijderen van de blauwzweem.

Ik heb vele onderwater fotoshoots gedaan maar dit was de eerste voor dit project. Er zullen nog vele komen waarbij ik bijzondere mensen uitlicht die de oceaan beschermen.

Backstage video:

Publicatie: Antilliaans Dagblad